Jedzenia samych otrąb nie polecam z prostego względu -trudno jest przełknąć i łatwo się zakrztusić Jeśli jest się masochistą to nic nie stoi na przeszkodzie Co do ilości-to zbyt duża ilość otrąb, a co za tym idzie, błonnika może utrudniać wchłanianie różnych substancji z przewodu pokarmowego smoczek mod(ka) działu odżywianie
Kilka mitow do rozwiania : --------------------------------------- Przyjrzyjmy się uważnie diecie ketonowej. Okazuje się, że dieta ta pozwala utrzymać masę mięśniową dzięki wysokiej zawartości białka, natomiast tak manipuluje pozostałymi składnikami pokarmowymi, by spalić tłuszcz. TYLKO JESLI ZACHOWAMY ODPOWIEDNIA ILOSC KALORII Niektórym osobom [...]
oto znalazłam.... Dieta niskowęglowodanowa W USA, a ostatnio także w Europie, karierę robi "dieta niskowęglowodanowa", która poróżniła dietetyków i naukowców. Z powodzeniem stosuje ją szerokie grono hollywoodzkich gwiazd, a w amerykańskich supermarketach na fali żywieniowej mody pojawiły się już niskowęglowodanowe ciasteczka. Zważywszy [...]
[...] owoców rozbija sie na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartosc owych cukrów jest zródlem slodkiego smaku dojrzalych bananów. Blonnik- W porównaniu z iloscia blonnika zawartego w zbozach, jego ilosc znajdujaca sie w bananach jest niewielka, jednakze ma ona istotne znaczenie dla organizmu czlowieka. Zbawienny wplyw blonnika [...]
Okay, jeśli Twoja dieta spełnia zasady wymienione we wskazanym poście i przez 3 tygodnie nie obserwujesz korzystnych zmian to jest kilka możliwości dlaczego tak się może dziać (wymienie w kolejności od najbardziej do mniej "popularnych") a/ nadal jesz za mało kalorii i organizm nadal jest w trybie oszczędnościowym, metabolizm jest [...]
ograniczenie tłooszczy zwierzęcych powinno być podstawą w zmniejszaniu poziomu cholesterolu; do tego, jak wspomniano, oliwa z oliwek, tran, lecytyna, guggle (guggulsterony), niacyna i doożo błonnika art z przychodnia.pl Czego cholesterol nie lubi? Według wielu autorytetów poziom tzw. złego cholesterolu LDL powinien być niższy niz. 135 mg%. [...]
Wyróżniamy 3 frakcje błonnika: rozpuszczalne w wodzie, częściowo rozpuszczalne w wodzie oraz nierozpuszczalne w wodzie. Niemniej jednak, w Twoim przypadku nie ma co się aż tak rozwodzić nad tym. Wzbogać swoją dietę o odpowiednią ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, a poprawisz wartość błonnika w diecie. Oczywiście nie należy przesadzać w [...]
Witam! Ciekawy temat. Generalnie zarówno biały jak i brązowy jest dobry! Jednak różnią się od siebie zawartością błonnika i to decyduje o ich specyficznych zastosowaniach. Zawartość węglowodanów rózni się bardzo nieznacznie w granicach 10%. Białko również nie ma znaczenia (roślinne). Brązowy ma nawet do 9% błonnika, biały 1-2% zaleznie od wersji. [...]
Bóle brzucha są jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych, spotykającym od czasu do czasu w zasadzie każdego. Problem ten dotyczy bólu zlokalizowanego wewnątrz jamy brzusznej, w skład której wchodzą różne narządy. Dlatego też ciężko jest określić, co dokładnie nas boli i co może być tego powodem. Mogą to być np.: wątroba, trzustka, [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
A z czym konkretnie wiążesz poprawę trawienia itp ? Czy sama tylko zmiana makro, czy inne połączenia produktów, czy eliminacja pewnych rzeczy z diety ? Myślę, że wraz ze zwiększeniem kalorii, odpowiednim ustaleniem mikro, większej podaży błonnika, lepiej układ trawienny zaczął funkcjonować. Nie mam nietolerancji pokarmowych więc nic z diety nie [...]
Widzę, że mój temat gdzieś ginie w tle, a odpowiedzi jako takiej, bardziej konkretnej nie mam. Pofatygowałem się nawet, żeby zrobić zrzut diety z potreningu. Ogólnie jest to moim zdaniem zarys, co zjadłem i ile czego, bo np zamiast warzyw po grecku weszły azjatyckie, produktów, które tu wrzuciłem nie ma z odpowiednim makro itd. Stąd po prostu jest [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Dieta Low Carb jest jedną z efektywnych i racjonalnych rodzajów diet odchudzających. Nie zaleca, tak jak większość diet białkowo-tłuszczowych, całkowitego wykluczenia węglowodanów z diety czy spożywanie wyłącznie jednego makroskładnika, a jedynie ogranicza podaż węglowodanów (na początku do średnio 30% TDEE) na poczet tłuszczu. Co w efekcie ma [...]
MuscleBody Najczęściej osoby odchudzające się, a tym bardziej te prowadzące siedzący tryb życia odżywiają się węglowodanami wysoko przetworzonymi. Wysoko przetworzony produkt węglowodanowy, tak jak tutaj dałeś za przykład ryż biały - powoduje wysoki wzrost cukru we krwi po jego spożyciu. Indeks wzrostu cukru we krwi po spożyciu produktu [...]
Ja proponuje dolozyc do dwoch - trzech pierwszych posilkow w ciagu dnia po łyzce otręb przennych i klopot z glowy Otręby to naturalny pokarm ktory zawierajacy duze ilosci blonnika, a taka ilosc powinna wyeliminowac problem z zaparciami jednoczesnie nie wplywajac zbytnio na efekty uzyskane z diety tłuszczowej Pomóż dzieciom: [...]
[...] czy leki które działają od razu, doraźnie jak ALCAR, L-teanina, nootropy jak Hupercyna A Alphha GPC czy noopept albo na pusty żołądek albo unikać posiłku bogatego w duże ilosci błonnika w krótkim odstępie czasowym, choć ALCAR i L-teaninę najlepiej i tak brać na pusty żołądek bo jak chcemy by coś działało doraźnie czyli szybko to żeby błonnik [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
Wszyscy w pewnym stopniu mają wzdęcia, ponieważ są one naturalnym efektem działania bakterii jelitowych. Nadmierne wzdęcia mogą być objawem choroby. Może je też powodować zbyt duża ilość połykanego podczas jedzenia powietrza. Unikać należy ciężko strawnych potraw, a nasiona roślin strączkowych powinno się moczyć przez kilka godzin przed [...]
mleko od krowy to bedzie sie wahalo jak to w naturze. ale blisko 4% __ a problemy spowodowane sa albo nietolerancja laktozy... albo po prostu - za duza ilosc. podobnie moze byc z wieloma rzeczami. za duzo blonnika rowniez nie przyniesie korzysci choc panuje czesto opinia ze jak tylko jest cos nie tak - dowal blonnika Zmieniony przez - psonic w [...]
Problemy trawienne to jedna z częściej występujących dolegliwości związanych z naszym odżywianiem. To właśnie ono ma wpływ na to, jak funkcjonuje nasz układ trawienny. Problem jednak nie jest taki prosty, jaki się wydaje. Istnieje bowiem duża grupa produktów, które mogą powodować wzdęcia, gazy, czy bóle brzucha. Warto więc przeanalizować naszą [...]